Partnerek

Pons Danubii Európai Területi Társulás/ Pons Danubii ETT/ INNOCENTRE, NOVUM DANUVIUM CCP

A Pons Danubii ETT hét város hozzávetőleg 270 000 lakosának érdekeit képviseli. Működését három szlovákiai (Észak-Komárom, Naszvad, Gúta) és négy magyarországi (Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány) önkormányzat csoportosulása biztosítja. A társulás célja a határmenti térségek integrált fejlesztése, pályázatok kidolgozása és megvalósítása és közös stratégiai fejlesztések előkészítése, amelyek a régióban élők életminőségének javítását célozzák. A NOVUM DANUVIUM CCP pályázat keretében kidolgozott projektek koordinációs és kommunikációs feladatait látja el. Az INNOCENTRE projekt keretén belül pedig megépül az észak-komáromi innovációs központ, ahova számos eszköz kerül beszerzésre (3D-nyomtató, CNC-marógép, robotok, lézervágók), amelyet a térség vállalkozói használhatnak, vehetnek bérbe kedvező áron.

A vállalkozás fő profilja a hajtóművek tervezése, gyártása, javítása, hajtástechnikai elemek, forgácsolt alkatrészek, szivattyúk gyártása. A vállalat a TAPE NOVUM DANUVIUM akcióterv két pályázatában (AUTOTECH INFRA, WORKFORCE PIPELINE) is részt vesz. A célokkal összefüggésben a Fogaskerékgyár Kft. egy innovációs laboratóriumot alakított ki Tatán. A laborba két nagy értékű, korszerű megmunkáló gépet telepítenek. A korszerű és modern vezérlésnek, beállított programoknak, a tervezőprogrammal való kompatibilitásuknak köszönhetően a gépekkel nagy pontossággal és hatékonyan lehet fémipari termékeket, alkatrészeket legyártani. A beruházás célja, hogy a térségben működő fémipari vállalkozásoknak kellő szakmai hátteret biztosítsanak elképzeléseik megvalósításához.

Fogaskerékgyár Kivitelező, Gyártó, Fejlesztő Kft./ AUTOTECH INFRA, WORKFORCE PIPELINE

Az Appentum Kft. Magyarország egyik vezető virtuális valóság és kiterjesztett valóság kutató és fejlesztő vállalkozása. A vállalat tetszőleges célra fejleszt alkalmazásokat, bevált koncepciókat alapul véve, az adott márkára, szolgáltatásra és termékre szabva. A TAPE NOVUM DANUVIUM akcióterv keretén belül innovatív állásbörze szoftver fejlesztésén dolgozik. A virtuális állásbörze egy álláshirdetők által kialakított, állandóan működő “végtelen” tér. Az álláskeresőt a digitális térbe lépésekor, a számára leginkább érdekes ajánlatok standjai közelébe helyezi a szoftver. Itt megismerheti az állás részleteit, beszélgetést kezdeményezhet egy mesterséges intelligenciával, valamint jelentkezhet az interjúra.

A 2004-től működő Selye János Egyetem a nemzeti kisebbség nyelvén – magyarul – oktató felsőoktatási közintézmény Szlovákiában. Az intézmény fontosnak tartja, hogy a jelenlegi és az itt végzett hallgatók is a lehető legfelkészültebben vágjanak neki a vállalkozói és a munkaerőpiac adta lehetőségeknek. Az egyetem célja, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki az intézmény és a versenyszféra között. A TAPE NOVUM DANUVIUM keretén belül 2 pályázatban (AUTOTECH INFRA, WORKFORCE PIPELINE) is partnerek. Az egyik legizgalmasabb tervük az Appentum Kft által fejlesztett 3D állásbörze megtervezésében való részvétel. Személyes cég-és gyárlátogatásokra kerül sor, elindult az egyéni tanácsadás, próba állásinterjú szimulációk, amelyek a készülő álláslaborban „job room“-ban valósulnak meg.

Selye János Egyetem/AUTOECH INFRA, WORKFORCE PIPELINE

WADO s.r.o./ AUTOTECH INFRA

A webfejlesztéssel és online marketinggel foglalkozó WADO s.r.o. 2012-ben kezdte meg működését. Grafikusok, programozók, marketing szakértők csapata segíti a kis-és közepes vállalkozásokat, akik sikeresek szeretnének lenni a digitalizáció terén vagy az online marketingben. A vállalat teljeskörű szolgáltatásai kiterjednek az arculattervezésre, céges weboldalak, webáruházak elkészítésére, online marketing kampányok szervezésére. Az AUTOTECH INFRA pályázat keretében a régió középiskolásainak és egyetemistáknak nyújtanak gyakorlati képzést az online marketing és a webfejlesztés terén. A régió kis-és közepes vállalkozóinak tanácsokat szolgáltatnak a világhálón futó marketing-kampányok vezetéséről, a korszerű webes felületek használatáról, az e-kereskedelem és a webshopok működésének alapjairól.

Tata Város Önkormányzata a WORKFORCE PIPELINE projektvezető partnereként vesz részt a térségi akciótervben. A projekt fő célja, hogy fenntartható módon biztosítsa az autóipari vállalkozások alkalmazottainak utánpótlását. A cél elérése érdekében duális képzőműhely létesül, amely Tata város eszközberuházásával valósul meg. Ezek az eszközök a Fogaskerékgyár által előkészített központban kapnak helyet. A duális képzés biztosítja a régió oktatási intézményeinek és a térség autóipari-technológiai vállalatainak egymásra találását. Az iskola befejezése után a végzősöknek meglesznek azon ismeretei és készségei, amelyekre egy-egy vállalatnál szükség van, így jó eséllyel tudnak elhelyezkedni az adott cégnél.

Tata Város Önkormányzata/ WORKFORCE PIPELINE

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal/ WORKFORCE PIPELINE

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a WORKFORCE PIPELINE partnereként vesz részt a térségi akciótervben. A cél, hogy a Pons Danubii régió autóipari és technológiai ágazataiban termelő és fejlesztő vállalatok, valamint az oktatási intézmények elvárásait közelítse egymáshoz. A Kormányhivatal karrierorientációs szolgáltatásként interjú-szimulációs „job room-okat” alakít ki, szakértő és személyes tanácsadással segítve a fiatal pályakezdők munkaerőpiaci esélyeinek növelését. A végzős középiskolások számára pályaorientációs eseményeket, információs napokat szervez.

Az alapítvány fő tevékenysége különböző közgazdasági és társadalomkutatási témájú kutatási tevékenységek, projektek támogatása, valamint egyetemi hallgatók szakmai gyakorlatának támogatása, tanulmányi ösztöndíjak nyújtása. Az INNOCENTRE projekt keretén belül a KOPINT Konjunktúra Kutatási Alapítvány közel 200 kisebb vállalatot szólít meg Komárom-Esztergom megyében és Nyitra megyében azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen képzésekre, termékfejlesztést elősegítő technológiákra lenne szükségük a fejlődéshez. Ennek alapján kerülnek beszerzésre az eszközök az észak-komáromi innovációs központba.

KOPINT Konjunktúra Kutatási Alapítvány/ INNOCENTRE

Társult partnerek

Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

A Pons Danubii térség legnagyobb szakképző intézménye, számos szakterületen kínál középfokú képzést. Az intézmény szoros együttműködést ápol a régió vállalataival, hogy a munkaadók igényeihez igazítsa a tantervet és a gyakorlati oktatás profilját. A WORKFORCE PIPELINE pályázat társult partnereként vesznek részt az akciótervben. A pályázat egyik alappillére a tatai Fogaskerékgyárban kialakított duális képzőműhely létrehozása, amely gyakornoki helyszínként szolgál a tatai Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint egyéb szakképzési intézmények számára. A beszerzendő eszközök fő funkciói az anyagvizsgálati labor, a tervezés és a prototípus-készítés.

A B&O Engineering az ipar területén felmerülő problémákra nyújt hatékony megoldásokat. A vállalat széleskörű szakmai tudásával valósítja meg ügyfelei egyedi igényeit. Széleskörű tevékenységeihez tartozik az ipari automatizálás, mérnöki szolgáltatások teljeskörű palettája és a karbantartás. A vállalat egyéni célgépek, speciális berendezések, robotcellák tervezését és kivitelezését biztosítja egyedi igényekre szabva. A vállalat hatáskörébe tartozik a robotok és egyedi gépek szervizelése és karbantartása. Az INNOCENTRE projekten belül megépülő észak-komáromi innovációs központ eszközparkjának kialításában segédkeznek. Tervben van a B&O Akadémiával közös szakmai képzések kialakítása is.

Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola

Az észak-komáromi székhelyű Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola több évtizede képez szakmailag felkészült szakembereket, akik a hazai és külföldi munkaerőpiacon egyaránt kompatibilis tudással rendelkeznek. A diákok három tanulmányi szak közül választhatnak: gépészet, műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban, elektrotechnika. Az intézmény számos pályázatban vesz részt, lépést tartva az innovációval a diákok a gépészeti szaktantárgyak keretében több éve használják az U Print dimension elnevezésű térbeli nyomtatót. Az ilyen taneszközöknek köszönhetően a szaktantárgyak oktatása magas színvonalon történik. Az INNOCENTRE projektben megépülő észak-komáromi innovációs központ gyakornoki helyszínként szolgál a diákok számára.

A 2011-ben alapított FabLab Budapest több mint 100 országban jelen lévő, nemzetközi nyitott innovációs hálózat része. Fő szolgáltatásuk a prototípusfejlesztés, installációk, egyedi termékek gyártása. A kialakított eszközpark alkalmas bármilyen tömegtermelésre kész technológiai végtermék prototípusainak kisszériás gyártására. A hálózat nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, tudásuk és infrastruktúrájuk megosztására. A FabLab szolgáltatásai: prototípus fejlesztés és mérnöki tervezés, digitális gyártás és gyártásoptimalizálás, 3D scannelés, installációk tervezése és gyártása, oktatás és workshopok szervezése. Az INNOCENTRE projekten belül megépülő észak-komáromi innovációs központ eszközparkjának kialításában, az innovációs központ FabLab hálózatba való integrációjában és közös projektek megvalósításában segédkeznek.